Periodontoloji Nedir?
Periodantal tedavi, diş hekimliği uygulamalarından biri olarak bilinir. Bu uygulama diş hekimliği dallarından biri olarak diş ve diş eti etrafındaki dokulara odaklanır. Diş hastalıkları genelde diş eti sorunlarından kaynaklanır. Periodontoloji de diş eti rahatsızlıklarından kaynaklanan diş hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir branştır.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları basit sorunların ertelenmesi veya göz ardı edilmesiyle meydana gelebilir. Gingivitis olarak adlandırılan dişeti iltihabı, diş köküne baskı yaparak çürümeye neden olabilir. Bu hastalıklar arasında periodontitis olarak adlandırılan şiddetli enfeksiyonlar da yer alır.
Diş eti hastalıklarında kişi dişetlerinin şiştiğini, kızardığını ve kanadığını gözlemleyebilir. Bu rahatsızlıklar ağız kokusuna ve diş aralıklarının açılmasına sebebiyet verir. Diş eti hastalıkları kendini birçok farklı şekilde gösterebilir. Özellikle de dişler fırçalanırken kanama oluyorsa bu, en önemli semptomlardan biridir.
Periodontoloji Ne Yapar?
Periodontoloji, diş ve diş etlerini hedef alan bir branş olarak diş hekimliğinin önemli bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında uzmanlaşan kişi ise periodontist olarak adlandırılır. Periodontist diş ve diş eti etrafındaki dokuları hedef alarak gerekli tedavileri yapar.
Periodontist gingiva, alveol kemiği, segment ve periodantal bağ kısımlarını tedavi eder. Tedavisinde teşhis ettiği rahatsızlığa bağlı olarak farklı yaklaşımlardan yararlanır. Bu yaklaşımlar arasında periodantal bakım, diş kökü düzeltme ve diş taşı temizliği yer alır. Eğer ameliyat gerektiren bir sorun tespit edildiyse periodontol cerrahi kullanır.
Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Periodontal tedaviler, hastalığın altında yatan sorunlara göre farklılık gösterir. Buna bağlı olarak kişiden kişiye göre farklı tedavi planı uygulandığını da belirtmek gerekir. Periodontolojinin tedavi süreci genelde 3 hafta ile 6 ay arasında değişkenlik gösterir.
Periodontolojide Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Periondolojide, periodontistler özel ve farklı malzemeleri kullanarak tedavi sürecine başlar. Her bir malzeme ve aletin özellikleri farklı olduğu için kullanım amacı farklıdır. Ancak periodantal tedavilerde bütünsel olarak bir kullanım sunarlar. Periodontolojide kullanılan malzemeler ve özellikleri şunlardır:
Periodontal sond: Cebin derinliğini ölçer ve yerini tespit eder.
Bistüri sapı: Bistüri ucuna takılan bir sap olup bistüri ucu, diş eti etrafındaki dokunun kesilmesinde kullanılır.
Nabers sondu (Furkasyon): Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanıla bir sonddur.
Williams sondu: Tek taraflı periodontal sond türüdür.
Scaler (Diş krevatuarı): Diş eti etrafındaki, altındaki ve üzerindeki tartları temizler.
Gracey küret: Kesici ve köpek diş eti bölgesindeki diş taşlarının çıkarılmasını sağlayan bir malzemedir.
Diş eti muayene aleti: Periodantal cerrahi işlemlerde diş eti yapısını incelemek için kullanılır.
Bunlar gibi daha birçok periodontolojik malzemelerin daha fazl
Yorum yaz