Dt Ve Dr Arasındaki Fark

Dr ve Dt’yi ayıran birkaç farklı unsur bulunuyor. Bu dt ve dr arasındaki fark en çok diş hekimleri tarafından sorulan bir sorudur. Bu ikiliyi birbirinden ayıran şey genelde eğitim düzeyi oluyor. Beş yıllık lisans üstü eğitim sonunda bir diş doktoru Dt, yani Diş Tabibi unvanı alır. Mezun olmuş bir diş hekimi kamuda, kendi özel muayenesinde veya bir hastanede çalışmaya başlar. Diş hekimliği fakültesi mezunu olan bir diş doktoru ve doktora programına katılıp bitiren veya devam eden diş doktorları Dr. Ünvanı alırlar. Görmüş olduğunuz gibi dt ve dr arasındaki fark bu şekildedir.

 Diş Hekimliğinde Radyasyonu Önleyen Ekipmanlar Nelerdir?

 Diş hekimleri yaptıkları bu işte diş hekimliğinde radyasyondan korunma yöntemlerini arıyorlar. Diş hekimlerinin radyasyondan korunmak için alacağı birtakım önlemler vardır. Bazı ekipmanlar bu sorunun önüne geçer.

 Diş hekimliğinde radyasyonu önleyen çok sayıda ekipman vardır. O ekipmanların bazıları şunlardır;

 • Kurşun önlük ve tiroid koruyucular

 • Dijital Röntgenler

 • Korumalı röntgen odası

 Gibi şeyler diş hekimliğinde radyasyonu önleyici ekipmanlar arasındadır.

 Kurşun Önlük ve Tiroid Koruyucular

 Röntgen çekilirken hastanın vücudunun radyasyona maruz kalmayan yerlerini koruma altına almak için kurşun önlükler kullanılır. Bu önlük sayesinde radyasyon vücudun diğer bölümlerine yayılmaz.

 Tiroid bezi koruyucuları da radyasyon önlemede oldukça etkilidir. Tiroid bezleri radyosuna karşı son derece hassastır. Bu yüzden röntgen çekimi yaparken hastaya tiroid bezi koruyucusu takılmalıdır. Bu sayede tiroid bezi bölgesi radyasyondan korunmuş olur.

 Bu kurşun önlükler ve tiroid koruyucuları gibi ekipmanların düzenli bir şekilde kontrol edilmesi önemlidir. İhtiyaç duyulduğu zaman kurşun önlükleri ve tiroid koruyucuları değiştirmek gerekir.

 Dijital Röntgen Kullanımı

 Bu röntgenler bildiğimiz röntgen cihazlarına göre daha az radyasyon yayar. Bu noktada dijital röntgen kullanımı hastanın ve diş hekiminin maruz kaldığı radyosun seviyesini düşürür.

 Korumalı Röntgen Odası

 Röntgen çekimi yapılan odada radyasyon olmaması için özel bir şekilde tasarlanması gerekir. Röntgenini çekildiği odada radyosun sızıntısını önlemek için duvar, kapı ve diğer şeyler radyasyon geçirmez malzemeler ile donatılır.

 Bunlarla birlikte radyasyonu önleyen bazı önlemler vardır. Ekipman bakımı burada oldukça önemlidir. Röntgen cihazlarına yapılacak olan düzenli bir bakım cihazın doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu ise radyasyonu önler.

 Diş doktoru röntgen çekimi yaparken hastanın ve cihazın doğru bir pozisyon aldığına emin olmak gerekir. Doğru ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Tekrar çekim yapma ihtimalini azaltarak. Diş hekimliğinde radyosunu bitirmek için yapmanız gerekenler bunlarla sınırlı değil. Kolimatörler de radyasyon yayılımını engeller. Kolimatör sayesinde ışının ihtiyaç duyulduğu bölgeye hedef alınır. Bu kalimatörler sayesinde radyasyon yayılımı olmaz.

 Diş hekimliğinde radyosunun önüne geçme tedbirleri hem hasta hem diş hekiminin güvenliği için oldukça önemlidir. Kurşun önlüğü ve tiroid koruyucuları kullanmak, röntgenleri dijital röntgenler ile çekmek, eğitimli personeller radyasyonun zararlı etkilerini büyük bir ölçüde engeller. Bununla beraber koruma sağlayan röntgen odaları, ekipmanların düzenli bakımı radyasyonu engellemede büyük bir öneme sahiptir. Bu tür yöntemleri düzenli bir şekilde uygulamak diş hekimliğinde radyasyonun büyük ölçüde önüne geçilmede oldukça fazla etkilidir.

 Görmüş olduğunuz gibi diş hekimliğinde radyasyonu önleyici alınabilecek önlemler bunlardan oluşuyor. Radyasyonu önleyici ekipmanları temin etmek için Edental.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitede diş hekimliğinde radyasyonu önleyici ekipmanları bulabilirsiniz. Bunun gibi çok sayıda sağlık ekipmanına bu site üzerinden ulaşabilirsiniz. Sağlık alanında daha çok diş hekimliği alanında ihtiyaç duyulan her türlü ekipmanı buradan hemen temin edebilirsiniz. Site diş hekimleri tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir sitedir.