Diş Teli Çeşitleri ve Farkları
Diş hekimleri tıp alanında ağız ve diş sağlığı ile ilgili çalışmalar gerçekleştirip hastaları tedavi etmektedirler. Hekimler diş sağlığımız için gerekli tüm hizmetleri sunmaktalardır. Son zamanlarda en çok tercih edilen tedavi türü ise diş telleridir.
Diş teli tedavisi bozuk diş yapısına sahip kişilerin çokça tercih ettiği bir tedavi türüdür. Son zamanlarda popülerleşen bu tedavi birçok sorunda kullanılmaktadır. Diş kırılması, diş çıkmaması, diş ayrıklığı, çene yapısının bozukluğunda da tercih edilmektedir.
Diş Teli (Braket) Çeşitleri
Metal Diş Teli: En belirgin olan diş teli çeşididir. Dayanıklı oluşları ve en detaylı düzeltimi yapmaları sebebiyle çokça tercih edilmektedirler. Bu tel çeşidi ile genellikle 2 yılda istenilen sonuca ulaşılmaktadır.
Porselen (Şeffaf) Diş Teli: Metal tellere göre daha az göründüğü için sıklıkla tercih edilmektedir. Tedavi boyunca daha estetik bir görünüm sağlamaktadırlar. Bu diş telleri metallere göre daha hassas olduklarından bakımlarına dikkat etmek gereklidir.
Şeffaf Plak: Bu plaklar düşük seviyede bozukluk yaşayanlar içindir. Temizlenmeleri, takılıp çıkarılmaları kolaydır. Plaklar günlük kullanım sürenize göre bir veya iki haftada bir değiştirilmektedir. Düzenli kullanımda iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Lingual Diş Teli: Görünmez diş teli olarak bilinmektedir. Dişin arka yüzeyine uygulandığından dışarıdan kolay kolay görülmemektedir. Alışma süreci diğer tellere göre daha uzun sürebilmektedir. Temizliği diğer diş tellerine göre daha zor olabilmektedir.
En İyi Diş Teli Hangisidir?
Bu sorunun cevabı kişinin yaşadığı soruna göre değişebilmektedir. Hastanın yaşı, problemin derecesi, estetik beklentiye göre tedavide değişiklikler yapılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan diş teli çeşitleri metal ve şeffaf tellerdir.
Hızlı ve güvenilir bir tedavi için metal diş telleri tercih edilmelidir. Bu diş teli daha güçlü bir kuvvet uygulamaktadır. Dişlerin ön ve arka yüzeyine yerleştirilmektedir. Diğer diş teli tedavilerine göre çok daha ekonomik bir tercihtir.
Estetik kaygı taşıyanlar için en iyi tercih şeffaf diş telleridir. Bu diş telleri porselen veya sert plastikten üretilmektedir. Ağız içinde belirgin olmadıklarından iş ve sosyal yaşantınızı kolaylaştırmaktadır. Metal tellere göre daha az kuvvet uygulayan bu teller daha maliyetlidir. Fiyat için sitemizden veya whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Diş Teli Temizliği Nasıl Yapılır?
Tellerin temiz tutulması, hijyenin sağlanması oldukça önemlidir. Dişlerin lekelenmemesi, çürüklerin oluşmaması, iltihaplanma olmaması için hijyene özen gösterilmelidir. Bakteri oluşumu artarsa dişlerde diş taşı oluşabilmektedir. Diş teli temizliği günlük olarak doğru şekilde yapılmalıdır.
Tedavi sonrası diş hekiminin önerdiği diş fırçası kullanılmalıdır. Fırçalama sırasında fırçanın sert yerlerinin diş tellerine çarpmamasına özen gösterilmelidir. Tel araları doğru şekilde fırçalanmalı ve bakterilerden arındırılmalıdır. Günde iki kez dişler fırçalanmalı, ağız ve diş temizliği sağlanmalıdır.
Diş ipi kullanımı da tedavi sonrası için önemlidir. Doğru diş ipi seçilmeli ve diş telleri zorlanmamalıdır. Diş etlerinde kanama veya kızarıklık olmaması için uzmanların önerdiği diş macunları kullanılmalıdır. Yalnızca fırçalamayla hijyen sağlanamayacağından ağız çalkalama suyu veya gargara kullanımıyla diş plakları temizlenmelidir.
Yorum yaz